Puissance: paarden met vleugels

Op vrijdag 7 augustus staat er een spectaculaire rubriek op het programma tijdens Jumping De Driehoek: De Puissance. Volgens de diverse woordenboeken betekend Puissance ‘krachtig’, binnen de paardesport is het een rubriek waar ruiters over zeer hoge hindernissen springen. Tijdens Jumping De Driehoek wint de winnaar van deze rubriek een KIA PICANTO en wordt er maar liefst € 10.000,- prijzengeld verdeeld.

Wat leuke weetjes m.b.t. het Puissance springen.

Brits record
Het Britse record staat op 2.32m en is in handen van de toen 21-jarige Nick Skelton met Lastic. De puissance bestond uit slechts één hindernis, een muur met daarboven een aantal balken. Daarna deed de huidige rode muur zijn intrede. Er waren drie pogingen voor nodig, maar nu, 36 jaar later, staat dit record nog steeds. ‘De eerste keer reden we er dwars doorheen’, vertelt Skelton. ‘Mijn eerste gedacht was “Gelukkig, nu lig ik eruit”. Ik dacht dat hij zou stoppen de tweede keer, maar hij probeerde het wel. Ik zal maar niet zeggen wat ik de derde keer dat ik aanreed dacht… Toen de balken bleven liggen, gaf het publiek een staande ovatie.’

Wereldrecord puissance
Franke Sloothaak heeft het wereldrecord in handen. Hij overwon de 2.40m hoge muur in Chaudfontaine in België in 1991 op Optiebeurs Golo. Daarmee verbrak hij zijn eigen record van 2.35, dat hij reed met Leonardo.

Hoogste sprong ooit
Het hoogterecord staat met 2.47m op naam van Kapitein Alberto Larraguibel Morales met Huaso ex-Faithful in Chili. Hij reed het in 1949. De succesvolle sprong kostte twee jaar training van twee pogingen per dag. Paard en ruiter vielen na hun tweede sprong tijdens de dag dat het record gereden werd, maar drie keer was scheepsrecht.

Wereldrecord zonder zadel
Meest recente record is dat van Robert Whitaker met Waterstone. In 2011 vlogen zij in Stockholm over 2.12m. Whitaker reed zonder zadel.

Mooiste overwinning
Hij brak geen record, maar nooit zag het publiek een blijere ruiter dan de Colombiaanse ruiter Daniel Bluman. Nadat hij in Dublin 2.20m had overwonnen met Clyde haalde hij een Iers vlaggetje uit zijn broekzak en reed er de ring mee rond, toegejuicht door een uitzinnig publiek.

Bron: Horse & Hound, Hoefslag