Tuigpaarden showen hun kunsten op zondag 9 augustus

Op zondagmiddag 9 augustus 2015 vindt de Grote Prijs van het Vechtdal plaats. De wereldtop strijdt tijdens deze grand finale om een prijzenpot van € 62.000 euro. Bovendien betreden de beste tuigpaarden in enkelspan en tweespan van Nederland de ring van CSI Ommen. Zij zullen een geweldige show weggeven.

Voorafgaand aan de Grote Prijs van het Vechtdal strijden de 8 beste enkelspannen van Nederland om de winst! Dit zal rond 14.00 uur zijn. Voor de barrage van het hoogtepunt van CSI Ommen begint komen rond 16.30 uur de 6 beste enkelspannen van Nederland in de baan.

“Tuigpaardenwedstrijden zijn echte shows. De menners proberen de paarden zo mooi mogelijk te laten lopen. Hoe harder het applaus, des te beter het is. Dat weten de paarden ook. Die worden niet bang, maar genieten ervan en gaan alleen nog maar meer lopen te pronken.” Nico Calis is organisator van de tuigpaardenwedstrijd in Ommen en hij kijkt er nu al naar uit. “Daar komt de top van de tuigpaardensport en dat is echt genieten voor het publiek”, glundert hij.

Het moeilijkste aspect binnen de tuigpaardensport is volgens Nico de kunst om een paard zo goed mogelijk te presenteren. “Bij ons wordt er niet gesprongen of een dressuurproefje gereden, maar gaat het echt om de kwaliteit van de paarden. Over de manier waarop ze lopen en zich bewegen. We komen een voor een de ring binnen. De jury inspecteert of het paard correct is aangespannen met de toegestane hulpmiddelen. Als dat klaar is, rijden we allemaal tegelijk af, tweemaal linksom en tweemaal rechtsom. Dan zet de jury de paarden op volgorde van de mooiste en beste combinaties. Vervolgens gaan we weer linksom en rechtsom. Het is pure show, we vragen het publiek dan ook altijd om met ons mee te leven. Aan het volume van het applaus hoor je vrij regelmatig dat het publiek een andere kanshebber heeft dan de jury, maar dat is leuk, dat hoort er allemaal bij.”

Tuigpaardenwedstrijden enkelspan en tweespan
Zondag 9 augustus 2015
Aanvang: 14.00 uur
Entree: gratis
Tribuneplaatsen: €5,00 (te koop bij opgang tribune)